vineri, 5 martie 2010

COMUNICAT FNFMC

intalnire la mti cu reprezentantii FNF M/C
La data de 02.03.2010 a avut loc la Ministerul Transporturilor si Infrastructurii o sedinta de lucru intre conducerea Ministerului Transporturilor si Infrastructurii, conducerea celor trei unitati de cale ferata si conducerea Federatiei Nationale Feroviare Miscare Comercial.
Conducerea Ministerului Transporturilor si Infrastructurii a fost reprezentata de D-ul Ministru Radu Berceanu, D-ul Secretar de Stat Gheorghe Popa si D-ul Secretar de Stat Constantin Dascalu.
Cele trei unitati de cale ferata au fost reprezentate de Directorul General al CNCF CFR SA – D-ul Emil Sabo, Directorul General Adjunct al CNCF CFR SA – D-ul Viorel Scurtu, Directorul General al SNTFM CFR Marfa SA – D-ul Mihai Frasinoi si Directorul General al SNTFC CFR Calatori SA – D-ul Liviu Pescarasu.
Federatia Nationala Feroviara Miscare Comercial a fost reprezentata de Presedinte – D-ul Gheorghe Fratica, Secretar General – D-ul Gheorghe Boiciuc, Primvicepresedinte – D-ul Ion Molea, Primvicepresedinte – D-ul Petrica Stoian, Primvicepresedinte – D-ul Viorel Istrate, Vicepresedinte – D-ul Gheorghe Spanu, Vicepresedinte – D-ul Gheorghe Sultana, Vicepresedinte – D-ul Virginel Cardasim, Liderul Sindicatului Ferry-Boat Constanta – D-ul Viorel Ghinea.
Intalnirea a fost mijlocita de Confederatia Nationala Sindicala Meridian prin prezenta D-lui Presedinte Ion Popescu.
Printre subiectele supuse discutiilor s-au regasit urmatoarele teme:
1). Situatia financiara precara a celor trei unitati de cale ferata. Reprezentantii F.N.F. M/C au subliniat faptul ca resursele financiare alocate sistemului feroviar pentru anul 2010 sunt insuficiente pentru necesitatile de functionare, in special in zona de reparatii, investitii si modernizari in infrastructura publica feroviara. D-ul Ministru Radu Berceanu a precizat ca, desi pe finalul anului 2009, propunerile MTI au vizat o cerinta de 3,5% din PIB pentru anul 2010, facandu-se eforturi deosebite pentru promovarea necesitatilor identificate in sectorul feroviar, prin Legea bugetului de stat pe anul 2010, aprobata de Parlamentul Romaniei, au fost alocate resurse financiare insuficiente pentru continuarea proiectelor aflate in derulare, respectiv elaborarea de noi proiecte pentru sectorul feroviar.
2). Masuri anticriza necesare a fi luate pentru sectorul feroviar. Reprezentantii F.N.F. M/C au reiterat necesitatea alocarii resurselor necesare pentru reabilitarea si modernizarea infrastructurii publice feroviare, ca o conditie esentiala de ridicare a nivelului calitativ al serviciilor oferite clientilor operatorilor de transport de calatori si marfa. De asemenea reprezentantii F.N.F. M/C au subliniat necesitatea accelerarii eforturilor de absorbtie a fondurilor europene alocate proiectelor de investitii in sectorul feroviar. D-ul Ministru Radu Berceanu a precizat ca, desi Romania ar putea beneficia de cca. 1,5 mld. euro din fonduri europene pentru reabilitarea si modernizarea infrastructurii feroviare, actualmente nu sunt alocate resurse pentru acoperirea componentei locale de cofinantare a proiectelor. In contextul discutiilor s-a convenit continuarea eforturilor de promovare a avantajelor tehnico-economice pe care le ofera transportul feroviar, pentru determinarea unei mai bune cunoasteri a necesitatilor acestui mod de transport.
3). Modificarea Ordinelor Ministrului Transporturilor 2260, 2261, 2262 privind examinarea profesionala periodica. Reprezentantii F.N.F. M/C au solicitat finalizarea discutiilor privind modificarea ordinelor amintite, in contextul necesitatii degrevarii celor trei unitati feroviare de platile suplimentare efectuate ca urmare a efectuarii prestatiilor de examinare profesionala periodica de catre CENAFER. D-ul Ministru Radu Berceanu a subliniat necesitatea finalizarii discutiilor cu privire la aspectele invocate si formularea de propuneri in acest sens. D-ul Secretar de Stat Gheorghe Popa a precizat ca se analizeaza posibilitatea realizarii examinarii profesionale periodice odata la trei ani.
4). Fata de aplicarea prevederilor OG 9/2010 cu privire la adoptarea unor masuri de atenuare a consecintelor aplicarii programelor de restructurare si reorganizare a sectorului feroviar, reprezentantii F.N.F. M/C au facut precizarea ca, in lipsa normelor metodologice de aplicare a ordonantei, se inregistreaza un mod neunitar de derulare a serviciilor de preconcediere la nivelul Agentiilor Judetene de Ocupare a Fortei de Munca. D-ul Secretar de Stat Gheorghe Popa a precizat ca atat normele metodologice de aplicare a OG 9/2010, cat si proiectul HG cu privire la nominalizarea unitatilor feroviare la care urmeaza sa se aplice OG 9/2010 se vor aproba in prima sedinta de guvern.
5). Fata de negocierea unor acte aditionale la actualele CCM, reprezentantii F.N.F. M/C au reiterat solicitarea de incheiere unor acte aditionale care sa transpuna pe grilele de salarizare salariul minim pe economie (600 lei) cu respectarea coeficientilor de salarizare existenti, in contextul in care salarizarea personalului feroviar cuprinsa in actualele CCM a fost valabila pana la 31.12.2009. D-ul Secretar de Stat Gheorghe Popa a precizat ca se fac demersuri pentru aprobarea bugetelor de venituri si cheltuieli pe anul 2010 la unitatile feroviare astfel incat sa se poata realiza, cat mai curand posibil, acordurile solicitate de catre F.N.F. M/C, respectiv sa se inregistreze la institutia abilitata actele aditionale la CCM.
6). Neacordarea salariilor restante pentru angajatii de la filiala Ferry-Boat a SNTFM CFR Marfa SA. Reprezentantii F.N.F. M/C au solicitat efectuarea platilor restante salariatilor care isi desfasoara activitatea la filiala Ferry-Boat Constanta, respectiv stabilirea statutului acestei filiale. D-ul Ministru Radu Berceanu a precizat ca statutul acestei filiale va fi analizat in prima sedinta a CSAT. In ceea ce priveste restantele acumulate la plata salariilor, D-ul Secretar de Stat Gheorghe Popa a precizat ca aceasta situatie se datoreaza lipsei comenzilor de transport, si ca se fac eforturi pentru identificarea resurselor financiare pentru achitarea drepturilor salariale restante catre salariatii filialei Ferry-Boat Constanta.

PRESEDINTE
Gheorghe Fratica

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu