luni, 29 martie 2010

NOTA INFORMATIVA



La data de 24 martie 2010 a avut loc sedinta Comitetului Director al FNF M/C. Pe agenda de lucru a sedintei s-au regasit urmatoarele teme:



1). Analiza cu privire la stadiul si modul de aplicare a proiectelor de concediere colectiva la nivelul celor trei unitati de cale ferata, respectiv la nivelul filialelor acestora.

Din raportarile facute de reprezentantii uniunilor teritoriale regionale a rezultat faptul ca in numeroase cazuri aplicarea proiectelor de concediere colectiva s-a facut cu nerespectarea prevederilor legale sau cu nerespectarea criteriilor prevazute in contractele colective de munca.

S-a avut in vedere in special disponibilizarea unor persoane a caror posturi nu au fost restructurate, aplicarea discretionara a criteriilor avute in vedere la stabilirea ordinii de prioritate la intocmirea listelor de disponibilizati, etc.

Avand in vedere aceste aspecte, s-au facut aprecieri potrivit carora, persoanele care nu au beneficiat de respectarea intocmai a prevederilor legale cu privire la concedierea colectiva, se vor adresa instantelor judecatoresti pentru anularea deciziilor de concediere.



2). Informare cu privire la situatia dosarelor civile aflate pe rolul instantele privind acordarea retroactiva a premierei pentru Ziua Feroviarilor pe anii 2006, 2007, 2008.

Potrivit situatiei la zi, majoritatea proceselor aflate pe rolul instantelor de judecata din toate cele 41 de judete (82 de cauze civile), au fost finalizate, fiind solutionate de catre instantele de judecata in favoarea membrilor de sindicat.

In acest context a fost analizata si scrisoarea deschisa adresata salariatilor SNTFM, de catre Directorul General al acestei societati, al carei continut a fost dezaprobat de catre toti membrii Comitetului Director. Urmeaza ca federatia sa transmita membrilor de sindicat un comunicat in care sa se exprime un punct de vedere la adresa acestei scrisori.



3). In plan organizatoric s-au adoptat masurile specifice demararii procesului de negociere a noului contract colectiv de munca, care vor incepe dupa sarbatorile de Paste. S-a avut in vedere faptul ca bugetele de venituri si cheltuieli la cele trei unitati de cale ferata nu sunt aprobate lucru care a impiedicat incheierea unui act aditional la actualele contracte colective de munca, cu precizarea ca este necesara continuarea dialogului la nivel institutional pentru indeplinirea conditiilor de incheiere a acordurilor intre parti.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu